Praktische informatie

Hoe kom je er?

De reis is niet bij onze arrangementen inbegrepen en regel je zelf. Dat geeft je de mogelijkheid om de manier waarop je reist zelf te kiezen of ons arrangement te combineren met bijvoorbeeld een paar dagen Barcelona of de Costa Brava. Wij adviseren en ondersteunen je graag bij het aanreizen. Dit zijn de mogelijkheden:

  • Kies je voor de planeet?: Vanaf 11 december 2022 is er een Hogesnelheidstrein verbinding van Parijs naar Barcelona-Sants*. De NS en de Franse spoorwegen SNCF verbinden met de Thalys en de TGV twee keer per dag Parijs (station gare de Lyon) met Barcelona (station Sants). SNCF claimt dat de CO2-uitstoot vanaf Parijs gemiddeld 65% lager is dan met het vliegtuig, 26% lager dan met de benzine auto en 12% lager dan met de elektrische auto. Klik hier naar de link van NS International voor reisinformatie, -tijden en prijzen. Een enkele reis naar Barcelona wordt aangeboden vanaf € 129,-. Reken op 11 à 12 uur reistijd. Vanuit Barcelona-Sants reis je door met Avanzabus naar Barbastro. Déze busreis organiseren wij voor jou en maakt deel uit van je arrangement. 
  • Vliegen naar Barcelona, vervolgens vanaf station Barcelona Sants met de Avanzabus naar Barbastro (ongeveer 3 uur). Wij halen je op in Barbastro, waarna je in ongeveer een half uur in Juseu of Torres del Obispo bent.
  • Vliegen naar Girona of Barcelona, daar een auto huren en zelf naar Juseu of Torres del Obispo rijden in circa 2,5 tot 3 uur.                                                                                                                         
  • Vliegen is een eerste en snelle optie. We kunnen ons goed voorstellen dat je je vlucht graag zo duurzaam als mogelijk doet. In dat geval adviseren we je om te boeken via Flygrn waar duurzame informatie over vluchten wordt vergeleken en CO2 direct wordt gecompenseerd.
  • Naar Barcelona per bus* vanuit Nederland is ook mogelijk bijvoorbeeld met Blablacar bus of Flixbus. Klik hier voor meer informatie. Vanuit Utrecht moet je rekenen op circa 24 uur reistijd. De bussen stoppen in Barcelona Nord waarna je nog naar Barcelona Sants moet doorreizen voor de Avanzabus naar Barbastro (zie https://www.avanzabus.com/ ).

*Bus- en treinreizen vragen vaak meer uitzoekwerk en soms zijn bus- of treinreizen niet eerder dan een maand vooraf te boeken. We helpen je graag met advies en ondersteuning.

Zwaarte en terrein 

De zwaarte van de wandelingen is gemiddeld. Concreet gaat het in onze groepsreizen merendeels om wandelingen van 8 tot 18 km en 500 tot 1000 m hoogteverschil per dag. Lichte dagtochten in het begin worden gevolgd of afgewisseld met iets pittigere routes. Reken op 4 tot 6 uur looptijd. Het vraagt een goede conditie. Als je eerder in berglandschap hebt gewandeld is dat een pré maar geen must. De wandelingen gaan merendeels over zandwegen of half verharde wegen in heuvelachtig tot bergachtig terrein; in het rotsachtige landschap zijn smallere en stenige paden onvermijdelijk. We adviseren je om te wandelen met stevige wandelschoenen die je enkels beschermen. In de wandelingen draag je alleen een dagrugzakje van circa 30 L.

Gezondheid

Op reis gaan vraagt om goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

We vragen je vitale gezondheidsinformatie over jezelf aan ons te melden. Deze informatie behandelen we vertrouwelijk. Dit is cruciaal omdat klachten van invloed kunnen zijn op het wandelen en de veiligheid van de hele groep)  

Comfort

Het is een comfortabele reis waarin eten en vervoer is verzorgd vanuit een sfeervolle accommodatie. Er wordt vegetarisch gekookt, met de lokale rijkdom aan ingrediënten. Er is de optie van één massage.

Omdat we de hele reis in dezelfde accommodatie verblijven kun je iedere dag bepalen of je een rustdag houdt en een wandel-/excursiedag overslaat.

Wat neem je in de wandelingen mee? 

Een dagrugzakje voor zaken die de wandelingen veraangenamen (zoals water, snacks, zonnebrandcrème, pet, regenkleding, extra sokken en kleding, zitmatje, eventueel een telescoop wandelstok). 1 wandelstok per persoon stellen wij beschikbaar. Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, zoals pijnstillers, pleisters,  jodiumtinctuur, compeed en of sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebril. Neem ook je zwemkleding mee. Wij stellen waterschoentjes beschikbaar in een aantal reguliere maten en ook handdoeken.

Spanje kent warm tot zeer warm weer. Daarom neem je tijdens wandelingen voor de zekerheid 1,5 à 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak (0,5 liter thermosflessen zijn daarbij handig om koel water te hebben en gewicht te verdelen als je geen drinkzak hebt met zuigslang). Eventueel neem je een van de 0,5 L thermosflessen mee voor heet water, dan heb je onderweg het comfort van een kop thee, oploskoffie of oplossoep. We hebben daarvoor bij vertrek ‘s-morgens heet water beschikbaar.

Verzekeringen en geld

Zorg dat je verzekerd bent voor ziektekosten en sluit een reisverzekering af. Een annuleringsverzekering is aan te bevelen.

Omdat maaltijden zijn inbegrepen in het arrangement volstaat circa € 100,- aan handgeld, bijvoorbeeld voor wandelsnacks, drankjes op een terras etc.

European Health Insurance Card (EHIC)

De European Health Insurance Card (EHIC) is een Europese zorgverzekeringspas. Met deze pas krijg je noodzakelijke medische zorg als je ziek wordt tijdens een vakantie in Europa. De pas vergoedt de zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet, maar op basis van het in Spanje geldende zorgstelsel.

Maaltijden

Zonder garanties (we koken voor een groep) proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met je dieetwensen. Aan 100% vegan wensen kunnen we niet tegemoet komen. In de basis koken we gezond vegetarisch (geen vlees, wel eieren, zuivel en honing). We gebruiken granen, de lokale groenten, peulvruchten, noten, pitten en zaden, plantaardige- en verse smaakmakers. Paddenstoelen, amandelen, druiven, granen, tomaten en olijven zijn streekproducten die we gebruiken. Naast de vegetarisch culinaire twist kun je kennismaken met de Aragonese streekkeuken waarin ook konijn, lokale braadworst, lamskoteletjes en eerlijke ham van scharrelvarkens (die vooral eikels eten) op het menu staan. De liefhebbers daarvan komen aan hun trekken in de restaurants die we soms in onze wandelingen aandoen. Alleen de eerlijke eikeltjes ham serveren we wel bij onze tapas na het wandelen. 

Massage

De massages worden ingepland aan het einde van de dag voor het diner en voor maximaal 2 personen per dag. De sessies duren ongeveer een uur, op een massagetafel, met comfortabele kleding, of met alleen onderkleding. De massage is gericht op het loslaten van spanningen en opgehoopte stress, het verlichten van chronisch ongemak en zorgt over het algemeen voor een aangename en ontspannende ervaring. In een enkel geval is er mogelijk een diepgaander effect van de massage op de emoties.

De “zon garanties” en het wandelweer van Recargo

Als je wandelt wil je wel enig idee hebben welk weer je kunt verwachten. Daarom hebben we de weersgemiddelden van het nabijgelegen Graus van meteobleu voor jou op een rijtje gezet en vergeleken met Amsterdam.

We hebben in mei gemiddeld 9 zonnige dagen meer ten opzichte van Nederland. De gemiddelde maximumtemperatuur in mei is 22°C. Op warme dagen kan het ook 29°C worden. Gemiddeld zijn er in mei 21 dagen zonder neerslag.

In september hebben we gemiddeld 13 zonnige dagen meer dan in Nederland. De gemiddelde maximumtemperatuur in september is 25°C. Op warme dagen kan het ook 31 °C worden. Gemiddeld zijn er in september 23 dagen zonder neerslag. De lokale mensen vinden september de aangenaamste maand van het jaar.