Programma per dag van de septemberreis

In deze reis gaan we de variatie aan landschappen zien van de zuidelijke voet van Pyreneeën naar het noorden. In het zuiden ben je in een “klein Arizona” landschap met mooie zandsteen formaties waar westerns werden opgenomen en waar de sierlijke bijeneters en kraanvogels leven. In het noorden eindigen we de reis met een magistraal zicht op de hoogste gletsjers van de Pyreneeën en kijk je vanaf een spectaculair bergbalkon op Bagneres de Luchon in Zuid-Frankrjk.   

Dag 1: Aankomst en ontvangst

Aankomst en ontvangst in Juseu, Casa Milan, tussen 15u en 18u. We laten je het huis zien en je kunt je installeren in je kamer. Er is tijd voor een wandeling door Juseu. Voor het eten maken we verder kennis met elkaar. We nemen wat praktische zaken door voor de hele week en voor de volgende dag. Na het avondeten lopen we naar het einde van het rotseiland Juseu en genieten we van stilte en de immense Pyreneese sterrenhemel.  

Dag 2: Cowboys in de Monegros en middagwandeling rond Juseu of zwemoptie

We vertrekken op tijd naar de Monegros, een bijzonder landschap waar je je in Amerika waant. Bij het Avonturenpark Gabarda maken we een wandeling van ongeveer 5 km, met prachtig uitzicht op de bijzondere torrelones (rotsformaties). Na de picknick rijden we terug naar Juseu en zijn er twee opties: zwemmen in het meer van Barasona op 5 km van Juseu óf een korte wandeling naar de “salinas”, een overblijfsel van een middeleeuwse zoutwinplaats voor de dorpjes Juseu en Aguinaliu.

Dag 3: naar de oase van Gabasa en Peralta de la Sal

De wandeling start vlakbij Peralta de la Sal en voert via een landschap met kleurrijke bodems en bijzondere flora naar de Hermita de Vilet. We wandelen verder naar het gehuchtje Gabasa en volgen een rivierdal naar de waterval van Santa Anna. Onderweg waan je je in een oase van planten, vogels en stilte. Na 13 km (een looptijd van circa 3u en 15 minuten, 300 m stijgen en 360 m dalen) eindigt de wandeling in Peralta de la Sal. Op het plein bij de kerk eten we op het terras van bar La Mora. ’s-Avonds genieten we van een Spaanse tafel, met traditionele koude en warme gerechten.

Dag 4: van Aguinaliu naar Estadilla

We beginnen met een korte rit naar Aguinaliu. We lopen vandaag in de Carrodilla, in de eerste opheffingen van de Pyreneeën vanuit het Ebro-dal. Vanuit Aguinaliu wandelen we naar de top van de Buñero (1.100 m). Na 8 km lunchen we daar met een prachtig 360° uitzicht op zowel de voet van de Pyreneeën als de hoge drieduizenders. In de afdaling treffen we rotstekeningen van 6000 jaar oud en is er grote kans gieren te spotten. In totaal lopen we 17 km met circa 3,5 uur looptijd, we stijgen 680 m en dalen 740 m. We eindigen de wandeling op een terrasje in Estadilla. Het einde van de middag brengen we relaxed door aan het meer van Barasona, met zwem- en kayak mogelijkheid.

Dag 5: feestmaal aan de top van de voedselketen in Santa Cilia

We vertrekken vroeg en rijden in krap 1,5 uur naar Santa Cilia. Na een wandeling van ongeveer 3 km installeren we ons vlakbij een voederplek voor gieren. We zien de meer dan 200 grote roofvogels vanaf de top van de Tozal de Guara voor onze neus landen. Vaak  zien we hier maar liefst 4 giersoorten die zich tegoed doen aan het voedsel; dit wordt verzorgd door de “Amigos de Buitres” (de stichting Vrienden van de gieren) vanuit een beschermingsprogramma. Na dit schouwspel genieten van een geheel verzorgde veldlunch in Santa Cilia. Daarna rijden we in 20 minuten naar Salto de Bierge, een heerlijke plek om te zwemmen en te zonnen.

Dag 6: magistraal uitzicht op gletsjers én Frankijk diep in het dal

Na iets minder dan 2 uur rijden door het Pyreneeën massief wandelen we vandaag 12 km vanaf de P-plaats Besurta naar de Salvaguardia (2.736 m). We gaan naar de as van de hoge Pyreneeën. Deze relatief korte wandeling heeft een pittige klim en afdaling van elk 800 m en een loopduur van circa 4,0 uur. We passeren het smokkelgat van Spanje naar Frankijk: de Portillion de Benasque. We genieten van een panorama op de grote gletsjers en kijken naar Frankrijk in het dal (Bagneres de Luchon 1800 m lager). Via dezelfde route dalen we weer af naar Besurta. 

Dag 7: Alquezar-Colungo,een fijne mix van historie,bouwkunst en natuur

Op deze dag rijden we in een klein uur naar het middeleeuwse Alquezar. Volgens sommigen een van de mooiste stadjes van Spanje. Van hieruit wandelen we eerst door het ruig geërodeerde dal van Rio Vero naar het gehuchtje Asque. Afhankelijk van de waterstand kunnen we ons verfrissen in het koele en heldere water van rio Vero. We passeren oeroude knoestige olijfbomen. We eindigen de wandeling bij een restaurant in Colungo. De wandeling is 15 Km met een stijging van 785 m en daling van 815 m (loopduur 3u30min).Terug in Juseu proeven we ’s-avonds de lokale specialiteiten met bijpassende wijnen uit de streek. 

Dag 8: Vertrek

Na het ontbijt en een gezamenlijke koffie nemen we afscheid en begin je hopelijk voldaan aan de terugreis.