Voorlopig PROGRAMMA PER DAG voor mei 2023


Dag 1 (mei 2023): Aankomst en ontvangst

Aankomst en ontvangst in Juseu, Casa Milan, tussen 15u en 18u. We laten je het huis zien en je kunt je installeren in je kamer. We maken kennis met elkaar en de gidsen, Carlos en Anita, en kok Ariadne introduceren zichzelf. We nemen wat praktische zaken door voor de dag van morgen. Voor wie wil is er een korte wandeling naar de “salinas”, een overblijfsel van een middeleeuwse zoutwinplaats voor de dorpjes Juseu en Aguinaliū. Na het avondeten lopen we naar het einde van het rotseiland Juseu en genieten we van stilte en de Pyreneese sterrenhemel.  

Dag 2 (Mei 2023): Wandelen van Merli naar Mirador Chordal, lunch in Roda de Isábena

We wandelen in de ochtend vanuit Merli en het dal van Bacamorta (8 Km, 3 uur, 330 m stijgen en dalen) naar een punt met prachtig uitzicht op de Turbon, het Cotiella-massief en de Sierra de Sis. Na deze wandeling rijden we in circa 20 minuten naar de oude bisschopszetel Roda de Isábena, het kleinste dorpje in Spanje dat een eigen kathedraal heeft. Daar lunchen we in het kerk restaurant! Na het genot van de lokale gastronomie rijden we via een panoramaroute over de Sierra de Lascuarre terug naar Juseu. In de namiddag kun je kennismaken met 5 krachtige Tibetaanse yoga-oefeningen. Daarna genieten we van een lichte avondmaaltijd.

Dag 3 (mei 2023): naar de oase van Gabasa en Peralta de la Sal.

De wandeling start na half uurtje rijden nabij Peralta de la Sal en voert via een landschap met prachtig gevarieerd bodem kleuren en planten naar de hermita Sant Vilét. We wandelen verder naar het dorpje Gabasa en volgen we een rivierdal naar de waterval van Santa Anna. Onderweg waan je je in een oase van planten, vogels en de stilte. De wandeling eindigt na 14 Km in Peralta de la Sal. We stijgen en dalen in deze wandeling 380 m. Op het plein bij de kerk eten we op het terras van bar La Mora. ’s-Avonds genieten we van een Spaanse tafel, met traditionele koude en warme gerechten.

 

Dag 4 (mei 2023): van Montañana naar Las Badias

Na een vroeg ontbijt gaan we met de auto in iets meer dan een half uur naar Montañana. Dit middeleeuwse dorpje ontstond in de 11e eeuw als fortificatie met kasteel en kerk en lijkt voor 100% uit hout en natuursteen te zijn gebouwd. Hier starten we met een wandeling van 13 Km (710 m stijgen en 140 m dalen). We lopen nabij de grens van de provincies Aragon en Catalonië door de Sierra de Chiró. Je geniet van spectaculaire uitzichten op de bergen waaronder de Turbon in het westen en de 3 bergruggen van Montsec met de Mont Rebei-kloof in het zuiden. De wandeling gaat deels over eeuwenoude Cañadas (schapenpaden) met stapelmuurtjes. Je maakt kennis met de stilte en ongereptheid van de natuur in de Oost-Ribagorza. We eindigen deze wandeling bij het verlaten buurtschap Las Badias (1.100 m hoog). Vanaf hier hebben we weer een machtig uitzicht, nu naar het Noorden op de twee- en drieduizenders van de Pyreneeën. Hier genieten we van een buitenlunch, verzorgd door ons keukenteam. Met de auto terug naar Casa Milan. 

Dag 5 (mei 2023): Kloofwandeling Congost de Mont Rebei.

Vandaag beleef je één van de meest spectaculaire wandelingen van Spanje in de Mont Rebei kloof.  Een beetje uit je comfortzone, maar absoluut veilig. We rijden naar de Alberque Monfalco, een tocht van een uur over deels onverharde weg. De wandeling van 9 km duurt ongeveer 4 uur. Het eindpunt is parkeerplaats La Masieta, waar we worden opgehaald door de chauffeur. 

De avond staat in het teken van het genieten van lokale producten: wijnen uit de Somontano, artisanaal bier en een proeverij van regionale lekkernijen. Dit doen we in samenwerking met ons keukenteam en de mensen van Vinos Morillo uit Barbastro.

Dag 6 (mei 2023): Buddha in Panillo

We gaan met de auto naar het boeddhistische klooster Dag Shang Kagyu bij Panillo. Daar krijgen we een korte rondleiding met uitleg over de tempel en de prachtige stupas. In het klooster is ook een winkeltje. Na het bezoek aan het klooster wandelen we naar Graus, via het verlaten dorpje Grustan. Tijdens de wandeling van 15 km (stijging 400m) hebben we prachtige panorama’s: naar het oosten over het bekken van Laguarrés en op “de kleine Himalaya”, het gebied dat de Tibetaans geschoolde monniken hebben gekozen voor hun tempel. Op een  uitzichtspunt staat er een gedekte tafel met veldlunch gereed. Vanuit Graus gaan we naar een mooie zwemplek aan de rivier de Ėsera. Daarna rijden we terug naar Casa Milan.

 

Dag 7 (mei 2023): feestmaal aan de top van de voedselketen in Santa Cilia

We vertrekken vroeg en rijden in krap 1,5 uur naar Santa Cilia. Na een wandeling van ongeveer 3 km installeren we ons vlakbij een voederplek voor gieren. We zien de meer dan 200 grote roofvogels vanaf de top van de Tozal de Guara voor onze neus landen. We zien maar liefst 3 giersoorten die zich tegoed doen aan het voedsel; dit wordt verzorgd door de “Amigos de Buitres” (de stichting Vrienden van de gieren) vanuit een beschermingsprogramma. Na dit schouwspel kunnen we genieten van een buitenlunch op een mooie plek met zwemmogelijkheid. Terug in Casa Milan genieten we nog een keer van de culinaire kunst die ons keukenteam op tafel brengt. We zitten even gezellig na met een drankje om te ‘verpakken’ wat deze week met elkaar beleefd werd.

Dag 8 (Mei 2023): Vertrekdag

Na het ontbijt en een gezamenlijke koffie nemen we afscheid en begin je hopelijk voldaan aan de terugreis.