We verblijven in het dorpje Juseu, een rotseiland met 360 graden uitzicht, in een sfeervol gerestaureerd 17e-eeuws landhuis met veranda, een patio en een tuin met schaduw onder de olijfbomen. We gebruiken een sfeervol voormalig schoollokaal met overdekt terras voor de maaltijden. Hier is de tijd even voor je stil gezet met uitzichten op bergen, valleien en de sterrenhemel.

juseu Programma per dag

Dag 1: Aankomst en ontvangst

Aankomst en ontvangst in Juseu, Casa Milan, tussen 15u en 18u. We laten je het huis zien en je kunt je installeren in je kamer. We maken kennis met elkaar en gids Carlos, gastvrouw Anita en de kok introduceren zichzelf. We nemen wat praktische zaken door voor de dag van morgen. Voor wie wil is er een korte wandeling naar de “salinas”, een overblijfsel van een middeleeuwse zoutwinplaats voor de dorpjes Juseu en Aguinaliū. Na het avondeten lopen we naar het einde van het rotseiland Juseu en genieten we van stilte en de Pyreneese sterrenhemel.

Dag 2: OVER HET BALKON VAN PURROY DE LA SOLANA NAAR JUSEU

Na 25 minuten rijden zijn we op de grens van Catalaans en Aragonees grondgebied, in het strategisch gelegen Purroy de la Solana. Daar start de wandeling over de GR 18 naar Juseu (11 Km, 5 uur, 490 m stijgen en 555 m dalen). Het is een goed begaanbaar pad. Onderweg hebben we veel vergezichten op de noordelijkere bergen: de Turbon, het Cotiella-massief en de Sierra de Sis. In de namiddag kun je kennismaken met 5 krachtige Tibetaanse yoga-oefeningen. ‘s-Avonds eten we in Casa Milan.

Dag 3: NAAR DE OASE VAN GABASA EN PERALTA DE LA SAL.

De wandeling start vlakbij Peralta de la Sal en voert via een landschap met kleurrijke bodems en bijzondere flora en vlinders naar de Ermita de Vilet. We wandelen verder naar het gehuchtje Gabasa en volgen een rivierdal naar de waterval van Santa Anna. Onderweg waan je je in een oase van planten, vogels en stilte. Na 13 km (een looptijd van circa 3u en 15 minuten, 300 m stijgen en 360 m dalen) eindigt de wandeling in Peralta de la Sal. Op het dorpsplein bij de kerk laven we ons aan iets fris in bar La Mora. ’s-Avonds genieten we van een Spaanse tafel, met traditionele koude en warme gerechten.

Dag 4: VAN MONTAÑANA NAAR LAS BADIAS

Na een vroeg ontbijt gaan we met de auto in iets meer dan een half uur naar Montañana. Dit middeleeuwse dorpje ontstond in de 11e eeuw als fortificatie met kasteel en kerk en lijkt voor 100% uit hout en natuursteen te zijn gebouwd. Hier starten we met een wandeling van 13 Km (710 m stijgen en 140 m dalen). We lopen nabij de grens van de provincies Aragon en Catalonië door de Sierra de Chiró. Je geniet van spectaculaire uitzichten op de bergen waaronder de Turbon in het westen en de 3 bergruggen van Montsec met de Mont Rebei-kloof in het zuiden. De wandeling gaat deels over eeuwenoude Cañadas (schapenpaden) met stapelmuurtjes. Je maakt kennis met de stilte en ongereptheid van de natuur in de Oost-Ribagorza. We eindigen deze wandeling bij het verlaten buurtschap Las Badias (1.100 m hoog). Vanaf hier hebben we weer een machtig uitzicht, nu naar het Noorden op de twee- en drieduizenders van de Pyreneeën. Op deze bijzondere plek genieten we van een veldlunch. Met de auto terug naar Casa Milan. 

Dag 5: KLOOFWANDELING CONGOST DE MONT REBEI.

Vandaag beleef je één van de meest spectaculaire wandelingen van Spanje in de Mont Rebei kloof. Een beetje uit je comfortzone, maar absoluut veilig. We rijden naar de Albergue Monfalco, een tocht van een uur over deels onverharde weg. De wandeling van 9 km duurt ongeveer 4 uur. Het eindpunt is parkeerplaats La Masieta, waar we worden opgehaald door onze taxichauffeur. 

De avond staat in het teken van het genieten van lokale producten: wijnen uit de Somontano, artisanaal bier en een proeverij van regionale lekkernijen. 

Dag 6: NAAR DE MIRADOR DE BUÑERO DOOR DE SIERRA CARRODILLA

Na een kort ritje naar het half verlaten dorpje Aguinaliu (arendsnest). Vanuit daar lopen we de eerste opheffingen van de Pyreneeën in: de Sierra de Carrodilla.  Tijdens de wandeling van 17 km (680m stijging en 740 m dalen) hebben we een prachtig 360 graden panorama vanaf de Buñero (1.100 m), op de laagvlakte van Huesca in het Zuiden en de drieduizenders in het Noorden. In de afdaling passeren we rotstekeningen uit de steentijd van 6.000 v Chr uit de tijd dat het wiel werd uitgevonden. Wij dalen verder af met de benenwagen en maken grote kans gieren te spotten. Op deze dag laten we lunchbox thuis want er staat in de afdaling een veldlunch gereed bij de Ermita de Carrodilla. We eindigen de wandeling en lessen onze dorst op het dorpspleintje in Estadilla. Vandaar worden we opgepikt door onze taxi en zijn we na korte tijd weer terug in Casa Milan.

Dag 7: DE MUREN VAN FINESTRAS: DE CHINESE MUUR IN ARAGON

In 3 kwartier rijden we vandaag naar een wilde en fotogenieke plek in het hart van Aragon, Adembenemende geologische schoonheid!. Na meer dan 40 miljoen jaar erosie is uit twee grote rechtopstaande parallelle rotswanden een muur van schubben ontstaan. We starten bij de Puente de Penavera en gaan op weg naar het verlaten dorpje Finestras. Het pad (15 km en 610 m stijgen en dalen) leid naar het verlaten dorpje Finestras waarna we bij de ermita San Marco genieten we onze picknick met uitzicht op het enorme en turquoise gekleurde stuwmeer het Embalse de Canelles. Daarna leidt het pad naar de onderkant van de muren leidt en vervolgens omhoog naar de ruïnes van het Castillo de Finestras gelegen in het midden van beide muren. We rijden terug naar Juseu om te bikken en terug te blikken op een week opladen. 

Dag 8 Vertrekdag

Na het ontbijt en een gezamenlijke koffie nemen we afscheid en begin je hopelijk voldaan aan de terugreis.