In deze reis beleef je de variatie aan landschappen aan de voet van de centrale Spaanse Pyreneeën. In het zuiden ben je in een “klein Arizona” landschap met mooie zandsteen formaties waar westerns werden opgenomen en waar de sierlijke bijeneters en kraanvogels leven. In het westen beleef je de ruige Guara met gieren en wilde karst kloven. Meer noordelijk beleven we vanaf de Turbón een spectaculair bergbalkon met een panorama op de drieduizenders.

We verblijven in een gerestaureerde wijnboerderij, waar generaties lang de voorname familie Dompèr woonde. Dit grote huis ligt in het rustige dorpje Salas Altas, tussen de wijngaarden en olijfboomgaarden van de Somontano. Het huis heeft een prachtige, gezellig ingerichte wijnkelder. Het terras van de woon- en eetkamer heeft een mooi uitzicht over de wijnvelden. In de zeer ruime tuin zijn er diverse hoekjes voor rust maar ook om juist sportief bezig te zijn (badminton, pingpong, mini tennis en basketbal). De sfeer is huiselijk en gezellig met veel fijne plekjes om te zitten en te ontspannen.

salas altas Programma per dag

Dag 1: Aankomst en ontvangst

Aankomst en ontvangst in Casa Domper, tussen 19u en 20u. We laten je het huis zien en je kunt je installeren in je kamer.  Voor het eten maken we verder kennis met elkaar. We nemen wat praktische zaken door voor de hele week en voor de volgende dag. Na het avondeten lopen we naar een topje (Ermita de Candelera) en genieten we van stilte en de immense Pyreneese sterrenhemel.

Dag 2: Cowboys tussen de rotsen van de Monegros

We vertrekken op tijd naar de Monegros, een bijzonder landschap waar je je in Amerika waant maar waar ook hard gevochten is in de burgeroorlog. Bij het Avonturenpark Gabarda maken we een eerste inloop wandeling van ongeveer 5 km, met prachtig uitzicht op de bijzondere torrelones (rotsformaties in zandsteen). Na de picknick in Gabarda rijden we naar het heiligdom van Santa Maria de Dulcis voor een tweede inloopwandeling langs een arboretum van olijfbomen (4 km) naar het pittoreske Buera. In het museum van de olijfolie kunnen we jouw favoriete olie proeven en zien we het koude persproces. We eten vandaag in een vermaard bistro restaurant, Lalola, met lokale specialiteiten.

Dag 3: naar de oase van Gabasa en Peralta de la Sal

De wandeling start vlakbij Peralta de la Sal en voert via een landschap met kleurrijke bodems en bijzondere flora naar de Ermita de Vilet. We wandelen verder naar het gehuchtje Gabasa en volgen een rivierdal naar de waterval van Santa Anna. Onderweg waan je je in een oase van planten, vogels en stilte. Na 13 km (een looptijd van circa 3u en 15 minuten, 300 m stijgen en 360 m dalen) eindigt de wandeling in Peralta de la Sal. Op het dorpsplein bij de kerk nemen we een drankje in bar La Mora. ’s-Avonds genieten we van een Spaanse tafel, met traditionele koude en warme gerechten.

Dag 4: Door de ruige Mascun vallei van Rodellar naar Otin

Na een rit van net geen uur beginnen we onze wandeling vanuit Rodellar. De Mascunvallei bij dit dorpje is een walhalla voor klimmers die hoog boven ons hun kunsten laten zien. Wij trekken door de vallei en klimmen naar een verstild plateau met machtige uitzichten en passeren een Spaans/Moors hunnebed. Nadat we in het verlaten dorp Otin de schapenkoralen, oude eiken en eeuwenoude rotsmuurtjes zijn gepasseerd vergapen we ons langzaam dalend in de Mascunvallei aan de hoge karst torens, grotten en rots sculpturen. Deze stoere wandeling is 15 km en we dalen en stijgen 870 m. 

Dag 5: feestmaal aan de top van de voedselketen in Santa Cilia

We vertrekken vroeg en rijden in een klein uurtje naar Santa Cilia. Na een wandeling van ongeveer 3 km installeren we ons bij een voederplek voor gieren. We zien de meer dan 200 grote roofvogels vanaf de top van de Tozal de Guara voor onze neus landen. Vaak zien we hier maar liefst 4 giersoorten die zich tegoed doen aan het voedsel; dit wordt verzorgd door de “Amigos de Buitres” (de stichting Vrienden van de gieren) vanuit een beschermingsprogramma. Na dit schouwspel genieten we van een geheel verzorgde veldlunch in Santa Cilia. Daarna rijden we in 20 minuten naar Salto de Bierge, een heerlijke plek om te zwemmen en te zonnen.

Dag 6: Naar de Turbón: magistraal uitzicht op de driezuidender6 oktober

Na een rit van ruim een uur vertrekt onze wandeling vanuit het kuuroord Villas del Turbon naar de top van deze mythische en magische berg waarvan het silhouet een groot deel van de Ribagorza domineert. Onderweg kunnen we gemzen zien en edelweiss en krijg je ook de legendes van deze berg te horen. Op de Turbón ofwel “de versteende reus” hangen de heksen hun kleren in de zon…. We stijgen door het Canal de Sant Andria en aangekomen op de top worden we verrast met een onovertroffen panoramisch uitzicht. Deze wandeling is een stoere (17 km met 1100 m stijgen en dalen) en loopt over goede duidelijke paden. 

Dag 7: Alquezar-Colungo,een fijne mix van historie,bouwkunst en natuur

Op deze dag rijden we in een half uur naar het middeleeuwse Alquezar, een van de mooiste stadjes van Spanje. Van hieruit wandelen we eerst door het ruig geërodeerde dal van Rio Vero naar het gehuchtje Asque. We lopen op de grens van het gebied van de Moren uit de 9e eeuw. Afhankelijk van de waterstand kunnen we ons verfrissen in het koele en heldere water van rio Vero. We passeren oeroude knoestige olijfbomen. Aan het eind van de wandeling schuiven we aan tafel bij een restaurant in Colungo. De wandeling is 9 km met een stijging van 500 m en daling van 540 m. Terug in Salas Altas proeven we ’s-avonds tapas gemaakt van de lokale specialiteiten met bijpassende wijnen uit de streek. 

Dag 8: Vertrek

Na het ontbijt en een gezamenlijke koffie nemen we afscheid en begin je hopelijk voldaan aan de terugreis.