In deze reis beleef je de variatie aan landschappen aan de voet van de centrale Spaanse Pyreneeën. In het zuiden ben je in een “klein Arizona” landschap met mooie zandsteen formaties waar westerns werden opgenomen en waar de sierlijke bijeneters en kraanvogels leven. In het westen beleef je de ruige Guara met gieren en wilde karst kloven. Meer noordelijk beleven we bij de Turbón en vanaf de Nabaín spectaculaire panorama’s.

We verblijven in het dorpje Juseu, een rotseiland met 360 graden uitzicht, in een sfeervol gerestaureerd 17e-eeuws landhuis met veranda, een patio en een tuin met schaduw onder de olijfbomen. We gebruiken een sfeervol voormalig schoollokaal met overdekt terras voor de maaltijden. Hier is de tijd even voor je stil gezet met uitzichten op bergen, valleien en de sterrenhemel. De sfeer is huiselijk en gezellig met veel fijne plekken om te zitten en te ontspannen.

Juseu en otoño: 15 t/m 22 september
Programma per dag

Dag 1: Aankomst en ontvangst

We laten je het huis zien en je kunt je installeren in je kamer. We maken kennis met elkaar en Carlos en Anita introduceren zichzelf. We nemen wat praktische zaken door voor de dag van morgen. Voor wie wil is er een korte wandeling naar de “salinas”, een overblijfsel van een middeleeuwse zoutwinplaats voor de dorpjes Juseu en Aguinaliū. Na het avondeten lopen we naar het einde van het rotseiland Juseu en genieten we van stilte en eindeloze sterrenhemel.

Dag 2: Cowboys tussen de rotsen van de Monegros

We vertrekken op tijd naar de Monegros, een bijzonder landschap waar je je in Amerika waant maar waar ook hard gevochten is in de burgeroorlog. In een uur tijd zijn we bij het Avonturenpark Gabarda en maken we een eerste inloopwandeling van ongeveer 5 km, met prachtig uitzicht op de bijzondere torrelones (rotsformaties in zandsteen). Na de picknick in Gabarda rijden we naar het heiligdom van Santa Maria de Dulcis voor een tweede inloopwandeling langs een arboretum van olijfbomen (4 km) naar het pittoreske Buera. In het museum van de olijfolie kunnen we jouw favoriete olie proeven en zien we het koude persproces. We eten vandaag in een vermaard bistro restaurant, Lalola, met lokale specialiteiten.

Dag 3: naar de oase van Gabasa en Peralta de la Sal

Na een half uur in de auto starten we een circulaire wandeling vlakbij Peralta de la Sal. Deze voert via een landschap met kleurrijke bodems en bijzondere flora naar de Ermita de Vilet. We wandelen verder naar het gehuchtje Gabasa en volgen een rivierdal naar de waterval van Santa Anna. Onderweg waan je je in een oase van planten, vogels en stilte. Na 13 km (een looptijd van circa 3u en 15 minuten, 300 m stijgen en 360 m dalen) eindigt de wandeling in Peralta de la Sal. Op het dorpsplein bij de kerk nemen we een drankje in bar La Mora. ’s-Avonds genieten we van een Spaanse tafel, met heerlijke traditionele koude en warme gerechten.

Dag 4: Santa marina/Nabaín vanuit Ascaso: een blik op de massieven van de drieduizenders

We vertrekken vroeg en rijden in een uur en een kwartier naar Ascaso. We lopen vandaag slechts 8 km met een rustige klim 800m omhoog over een grote bolle kalkplaat die in de geologische geschiedenis als een grote golf in het landschap is neergelegd: de anticlinaal van Boltaña. Daar installeren we ons naast de in de burgeroorlog kapotgeschoten ermita. Tijdens de picknick genieten we van het uitzicht op minstens 5 bergmassieven. De cirkelende gieren op ooghoogte kijken met ons mee. Na de afdaling rijden we terug over Troncedo naar Puy de Cinca, een heerlijke plek aan het meer van Meridiano om te zwemmen en te zonnen. 

Dag 5: door de ruige mascun vallei van rodellar naar otin

Na een rit van meer dan een uur beginnen we onze wandeling vanuit Rodellar. De Mascunvallei bij dit dorpje is een walhalla voor klimmers die hoog boven ons hun kunsten laten zien. Wij trekken door de vallei en klimmen naar een verstild plateau met machtige uitzichten en passeren een Moors hunebed. Nadat we in het verlaten dorp Otin de schapenkoralen, oude eiken en eeuwenoude rotsmuurtjes passeren, vergapen we ons langzaam dalend in de Mascunvallei aan de hoge karst torens, grotten en rots sculpturen. Deze stoere wandeling is 15 km en we dalen en stijgen 870 m. 

Dag 6: circular van san martín de Veri naar Puerto de Muria: door mosbossen met magische panorama's

Na een rit van ruim een uur vertrekt onze rondwandeling vanuit het gehucht San Martín naar de Puerto de Muria. Vanuit de lunchplek daar genieten we van het uitzicht op de Baziéro en de Turbón. De Turbón is een mythische en magische berg waarvan het silhouet een groot deel van de Ribagorza domineert en die de bron is van veel legendes. In de afdaling passeren we kalkoplossingsgaten (dolines), bossen vol met mostapijt en bomen met grote korstmosbaarden. Deze wandeling is 12 km met 575m stijgen en dalen (looptijd 4 uur) en gaat over brede pistes en smallere paden. 

Dag 7: van Alquezar naar Colungo,een fijne mix van historie,bouwkunst en natuur

Op deze dag rijden we in een half uur naar het middeleeuwse Alquezar, een van de mooiste stadjes van Spanje. Van hieruit wandelen we eerst door het ruig geërodeerde dal van Rio Vero naar het gehuchtje Asque. We lopen op de grens van het gebied van de Moren uit de 9e eeuw. Afhankelijk van de waterstand kunnen we ons verfrissen in het koele en heldere water van rio Vero. We passeren oeroude knoestige olijfbomen. Aan het eind van de wandeling schuiven we aan tafel bij een restaurant in Colungo. De wandeling is 9 km met een stijging van 500 m en daling van 540 m. Terug in Juseu proeven we ’s-avonds tapas gemaakt van de lokale specialiteiten met bijpassende wijnen uit de streek. 

Dag 8: Vertrek

Na het ontbijt en een gezamenlijke koffie nemen we afscheid en begin je hopelijk voldaan aan de terugreis.